Zapiekanka zyskała reputację prostej, wysokokalorycznej, bez wymagania dużego wysiłku w przygotowaniu potrawy, jak to ma miejsce w przypadku np ciast. I to nie znaczy, że nie może być dopracowana, niesamowicie lekka – wręcz przewiewnie. Bo tym właśnie okazuje się zapiekanka z kalafiora.
Ten produkt wydaje się być stworzony do przygotowywania szybkich i efektownych dań, takich jak zapiekanka kalafiorowa. Nie trzeba go nawet kroić, wystarczy rozłożyć na kwiatostany, wymieszać z dressingiem i zapiekać pod serem. Ale można to zrobić na różne sposoby! Przygotowaliśmy dla Was 7 najbardziej udanych przepisów na zapiekanki z kalafiorem.
Przepisy na zapiekankę z kalafiora
Zapiekanka z twarogiem i kalafiorem
Będziesz potrzebować:
- 1 głowa kalafiora
- 300 g twarogu
- 300 g kwaśnej śmietany
- 70 g twardego sera
- 3 jajka
- sól dla smaku
Rozłóż główkę kalafiora na kwiatostany i gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Następnie połowę włóż do natłuszczonej formy, ułóż twarożek w kolejnej warstwie, a następnie przykryj drugą połową kalafiora. Przygotuj nadzienie ze śmietany i jajek, posól je i zalej wszystko sosem. Posyp tartym i serem i upiecz proste danie w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Łatwa zapiekanka z kalafiora
Będziesz potrzebować:
- 1 głowa kalafiora
- 130 g twardego sera
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 120 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Gotuj kwiatostany we wrzącej wodzie przez 10 minut i umieść w naczyniu do pieczenia. Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę, jajka, starty ser (50 g), sól, pieprz i proszek czosnkowy. Zalej kalafior, posyp pozostałym serem i piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z szynką
Będziesz potrzebować:
- 1 głowa kalafiora
- 200 g szynki
- 3-5 szt cebuli
- 30 g parmezanu
- 120 g serka śmietankowego
- 70 g cheddaru
- 180 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Rozłóż główkę kalafiora na kwiatostany, umyj i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie wymieszaj w głębokiej misce z pokrojoną w kostkę szynką i dopraw wszystko sosem ze śmietany, serka, tartego parmezanu, soli i pieprzu. Mieszankę wlej do natłuszczonej formy do pieczenia, posyp startym serem cheddar i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z twarogiem dietetycznym
Będziesz potrzebować:
- 1300 g kalafiora
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 70 g serka topionego śmietankowego
- 80 g jogurtu naturalnego
- 50 g cheddaru
- 50 g mozzarelli
- 2-3 zielone cebule
- sól i pieprz do smaku
Rozłóż kalafior na kwiatostany i gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut, aż będzie całkowicie ugotowany. Następnie zmiel w blenderze, dodając do nich serek śmietankowy, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Jednorodną masę wymieszaj z jogurtem i połową startych serów.
Zapiekankę włóż do formy do pieczenia, posyp pozostałym serem i piecz 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką lub innymi ziołami.
Zapiekanka z rybą i kalafiorem
Będziesz potrzebować:
- 700 g kalafiora
- 300 g fileta rybnego
- 150 g twardego sera
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Wrzuć różyczki kalafiora do wrzącej wody na kilka minut. W tym czasie pokrój filet z ryby, posól go i zetrzyj ser. Przygotuj nadzienie: jajka ubij mlekiem, solą i pieprzem, wymieszaj z serem. W natłuszczonej formie włóż połowę kapusty, następnie rybę, a następnie drugą połowę kwiatostanów. Wlej sos i piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka z kalafiora z brokułami
Będziesz potrzebować:
- 8 plastrów boczku
- 0,5 główki kalafiora
- 0,5 główki brokułów
- 120 g kwaśnej śmietany
- 120 g majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 100 g twardego sera
- sól i pieprz do smaku
Boczek usmaż i pokrój na kawałki. Kalafior ugotuj z brokułami i wymieszaj ze śmietanami, majonezem, pieprzem i solą (opcjonalnie). Dodaj boczek i wszystko przełóż do naczynia do pieczenia. Zapiekankę posyp tartym serem, przykryj folią i wstaw do piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Aby uzyskać złotą skórkę, piecz bez folii przez kolejne 10 minut.
Zapiekanka Kalafiorowa Z Kurczakiem
Będziesz potrzebować:
- 1 głowa kalafiora
- 2 łyżki masła
- 900 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 700 ml mleka
- 250 g mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło i usmaż w nim mąkę. Ciągle mieszaj, dodając stopniowo mleko, aż sos zgęstnieje do konsystencji płynnej śmietany. Przygotuj kalafior: Upiecz w piekarniku z solą i pieprzem (około 20 minut w 180 stopniach).
Kalafiora mieszamy z posiekanym kurczakiem, wkładamy do foremki, zalewamy sosem i gotujemy 15 minut w 200 stopniach, potem kolejne 10, posypujemy serem.
W większości przypadków wystarczy rozebrać główkę kalafiora na kwiatostany i wymieszać z dressingiem – nie wyobrażasz sobie, żeby było to prostsze. Pomimo tego, że te zapiekanki z kalafiorem są bardzo satysfakcjonujące, pozostają dietetyczne: sam kalafior zawiera tylko 25 kcal na 100 g.
Zastępując majonez lub kwaśną śmietanę jogurtem, zamieniasz to danie w prawdziwe dietetyczne jedzenie! Mamy nadzieję, że wypróbujesz niektóre przepisy z naszej listy.