Ekspresowe placuszki ze śmietaną – są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję.
Gdy wszystkie bardziej eksperymentalne przepisy w kuchni zawodzą lub gdy lodówka świeci pustkami, wtedy pora zrobić „coś na szybko” i „coś z niczego”. Tego typu daniem są niewątpliwie placuszki ze śmietaną.
Poniżej znajdziecie niezbędne składniki:
- mleko – 200 mililitrów;
- jajko – 1 sztuka;
- suche drożdże – 1,5 łyżeczki;
- sól – 1 łyżeczka;
- cukier – 1,5 łyżki stołowej;
- rafinowany olej roślinny – 2,5 łyżki stołowej;
- mąka – 3-3,5 szklanki;
- śmietana – 120 gramów;
- cukier – 60 gramów.
Przygotowanie:
Najpierw podgrzej mleko, a kolejno rozpuść w nim drożdże. Do mieszanki dodaj sól i cukier. Potem wlej jeszcze olej i wbij jajko. Możesz przystąpić do zagniatania ciasta, w międzyczasie stopniowo dodawaj mąkę.
Gotowe ciasto odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta placuszki – mają mieć ok. 1cm grubości. Rozgrzej olej na patelni i smaż uformowane placki. Pamiętaj, aby podsmażyć je z obydwu stron.
