Idealne klopsiki do zupy – od teraz tylko w ten sposób je robię. Wyszły przepysznie. Przepis idealny.
Klopsiki w tym wydaniu idealnie wypełnią dowolną zupę. Są świetnym dodatkiem do gulaszowej, ale też żurku czy krupniku,. Niezwykle soczyste i pełni aromatu, doskonale uzupełnią Twoje ulubione danie.
Najlepiej smakują z mięsa wołowego, ale jeśli ktoś preferuje delikatniejszą wersję, to mięso z kurczaka będzie równie dobrym wyborem. Warto dodać do nich odrobinę bułki tartej lub kaszy manny, dzięki czemu będą łagodniejsze.
Atutem pulpecików jest fakt, że można je zamrozić i skorzystać z nich w miarę potrzeby. Nie ma więc konieczności przygotowywania mięsa za każdym razem od nowa.
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- cebula w proszku
- natka pietruszki
- bułka tarta
Przygotowanie:
Mięso przełóż do miski, dodaj 1/4 szklanki bułki tartej i wlej lekko rozbite jajko. Całość zamieszaj. Następnie dodaj sól, pieprz według uznania, łyżeczkę cebuli w proszku i 2 łyżeczki ciętej pietruszki.
Jeśli nie masz suszonej cebuli, możesz drobno pokroić świeżą i dodać do masy. Wszystko razem połącz do uzyskania gęstej masy.
Uformuj klopsiki i wrzucaj bezpośrednio do zupy lub przeznacz do mrożenia. Smacznego!
