Cygańska Pieczeń – Obłędny smak. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – palce lizać

Tak pysznej cygańskiej pieczeni jeszcze nie jedliście! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym smaku!

Składniki

  • 10 kawałków boczku
  • 6 kawałków wieprzowiny
  • 500 ml czerwonego wina
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
  • 4 cebule
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • musztarda

Przygotowanie

Rozbij kawałek wieprzowiny,  obsyp go solą i pieprzem, a następnie posmaruj musztardą. Pokrój ogórki w plasterki, Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Na wieprzowinie umieść dwa plastry boczku. Dodaj kilka plasterków ogórka oraz krążków cebuli.

Wykonaj dokładnie to samo z każdym kawałkiem mięsa. Gotowe mięso zwiąż sznurkiem.

Teraz przygotuj sos z warzywami. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulę (nie zapomnij wlać oleju). Zmniejsz ogień.

Dodaj mieszankę warzywną i duś, póki warzywa nie zrobią się miękkie. Wlej koncentrat pomidorowy i bulion. Całość zamieszaj. Gotuj sos przez 10 minut. Po 5 minutach gotowania wlej czerwone wino.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem z warzyw i umieść w piekarniku. Piecz przez 2-2,5 godziny (mięso musi być miękkie).

Pieczeń możesz podać z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!