Cygańska Pieczeń – Obłędny smak. Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – palce lizać
Tak pysznej cygańskiej pieczeni jeszcze nie jedliście! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym smaku!
Składniki
- 10 kawałków boczku
- 6 kawałków wieprzowiny
- 500 ml czerwonego wina
- 700 ml bulionu wieprzowego
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw
- 4 cebule
- 4 duże ogórki kiszone
- 2 liście laurowe
- olej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- musztarda
Przygotowanie
Rozbij kawałek wieprzowiny, obsyp go solą i pieprzem, a następnie posmaruj musztardą. Pokrój ogórki w plasterki, Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Na wieprzowinie umieść dwa plastry boczku. Dodaj kilka plasterków ogórka oraz krążków cebuli.

Wykonaj dokładnie to samo z każdym kawałkiem mięsa. Gotowe mięso zwiąż sznurkiem.
Teraz przygotuj sos z warzywami. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulę (nie zapomnij wlać oleju). Zmniejsz ogień.
Dodaj mieszankę warzywną i duś, póki warzywa nie zrobią się miękkie. Wlej koncentrat pomidorowy i bulion. Całość zamieszaj. Gotuj sos przez 10 minut. Po 5 minutach gotowania wlej czerwone wino.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem z warzyw i umieść w piekarniku. Piecz przez 2-2,5 godziny (mięso musi być miękkie).