Ciasto Fantazja – porwie wasze serca. Niezwykle proste w wykonaniu, smakowite i efektowne
Niezwykle proste w wykonaniu, smakowite i efektowne Ciasto Fantazja. Zobaczycie, ciasto porwie wasze serca!
Fantazja to delikatne ciasto kefirowe z puszystym kremem. Ciasto wygląda urokliwie i apetycznie, a jego smak zachwyci każdego! Przygotuj Fantazję i zaskocz swoich najbliższych!
Składniki na ciasto:
- mąka (240 gram)
- jajka (2 sztuki)
- kefir (280 gram)
- kakao (30 gram)
- cukier (200 gram)
- soda (1 łyżeczka)
- olej roślinny (30 gram)
Składniki na krem:
- mleko (500 ml)
- cukier (180 gram)
- jajka (2 sztuki)
- mąka (50 gram)
- masło (150 gram)
- cukier waniliowy (10 gram)
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj kefir z sodą i pozostaw mieszankę na 2 minuty. Potem wbij jajka, dodaj olej roślinny i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę i dodaj do masy. Mieszaj do czasu, aż masa będzie gładka. Dodaj kakao, nadal mieszając.
W dalszej kolejności przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i wylej na nie ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 30/35 minut. Potem wymieszaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajka w garnku. Wymieszaj wszystko trzepaczką i dodaj połowę mleka.
Następnie włącz mały ogień, lekko podgrzej mieszankę i dolej resztę mleka. Gotuj do czasu, aż mieszanka zgęstnieje, nie przerywając mieszania i nie doprowadzając do wrzenia.
Teraz pokrój masło na kawałki i dodaj do garnka. Mieszaj do czasu osiągnięcia gładkości. Odstaw garnek i poczekaj, aż mieszanina ostygnie.
Upieczone i schłodzone ciasto przekrój na pół i odkrój cienko jego nierówną górę. Jedno ciasto wysmaruj przygotowanym kremem. Drugą część nałóż na krem. Na koniec posmaruj górę i boki ciasta kremem.
