Pyszne naturalne domowe lody – pyszna kremowa konsystencja. W sklepie takich nie kupisz.
Lody jak z lodziarni we własnym domu? Z naszym przepisem to możliwe!
Stworzysz słodką, orzeźwiającą przekąskę, bez zbędnej chemii, której nikt nie będzie w stanie odmówić. Zrób od razu dwie porcje, bo na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę.
Potrzebne składniki:
- 90 g mlecznej czekolady
- 300 ml skondensowanego mleka
- 300 ml śmietanki słodkiej
- patyczki na przykład drewniane
- jednorazowe kubeczki
Sposób przygotowania:
Śmietankę ubij w głębokim naczyniu, aż powstanie puszysta masa. Możesz zrobić to przy pomocy trzepaczki lub miksera, który przyspieszy proces.

Do masy dodawaj stopniowo w małych ilościach mleko skondensowane, nie przestając mieszać. Jeśli jesteś zwolennikiem mniej słodkich lodów, użyj mniejszej ilości mleczka skondensowanego.

Przełóż wszystko do jednego naczynia przy pomocy chochelki.
Rozpuść czekoladę. Możesz zrobić to w kąpieli wodnej lun w kuchence mikrofalowej. Do każdego kubeczka nalej czekoladę tak, aby znalazła się na dnie i oblepiła ścianki kubeczka.

Tak zalane kubki umieść w zamrażarce na około dziesięć minut. Gdy czekolada wystarczająco się już zamrozi, napełnij kubki masą lodową.

Na końcu do każdego kubeczka wsadź na środku patyczek, tak aby powstały lody na patyku. Umieść je w zamrażarce na minimum pięć godzin, a najlepiej całą noc.

Następnego dnia delikatnie wyciśnij lody z kubków. Powinny powstać smakowite, orzeźwiające lody na patyku w polewie czekoladowej. Oczywiście można pominąć krok z przygotowaniem polewy, jednak nie warto, gdyż dzieci ją uwielbiają.

