Woda po jajkach – nie wylewaj jej. Będziesz zachwycona, gdy dowiesz się, dlaczego.
Wydział medyczny Uniwersytetu Birmingham i ich asystenci laboratoryjni długo studiowali reakcje zachodzące w trakcie gotowania jajek.
Robimy to tak często w domu, a dopiero niedawno eksperci laboratoryjni odkryli, że wylewanie wody po ugotowanych jajkach to marnotractwo dla gospodarstwa domowego!
Właściwości wody po gotowanych jajkach
Skorupki jajek zawierają ogrom witamin i minerałów. Zawierają aż 90% węglanu wapnia oraz fosfor, krzem, miedź, cynk czy fluor. Wpływ tych pierwiastków jest bardzo korzystny dla wielu organizmów. Po ugotowaniu jajek w wodzie zostaje większość pierwiastków w tym jony wapnia.

Szczególne właściwości wody po ugotowaniu jajek przydadzą się dla miłośników ogrodnictwa. Naukowcy odkryli, że podlewanie roślin wodą z jajek przyspiesza ich wzrost nawet 10-krotnie!
Sadzonki stają się o wiele bardziej odporne na szkodniki i choroby, zaś nasączone nasionka mają lepszy start w kiełkowaniu, dając silne, młode pędy.

Poza swoim wpływem na wzrost roślin woda z ugotowanych jajek pomaga zachować odpowiednie pH gleby w granicach 5,5-6,5.
Neutralna gleba jest o tyle istotna, że ułatwią przyswajanie składników odżywczych przez korzenie, dzięki czemu możemy się cieszyć zdrową, bujną rośliną.

Jak wykorzystać wodę po jajkach?
Tuż po ugotowaniu jajek odlej gorącą wodę do pojemnika i poczekaj do ostudzenia. Ważne jest, aby jajka zalać od razu chłodną wodą, tak aby ich odbieranie nie wyprowadziło nas z równowagi przy przygotowywaniu posiłku. Kiedy nasza woda ostygnie możemy użyć jej do opryskiwania oraz podlewania naszych roślin.

Rozpoznanie roślin, które mają niedobór wapnia jest bardzo proste. Liście posiadają suche, brązowe końce, często również pojawiają się plamy o ciemnej barwie. Spowolniony wzrost u pędów, które dają drobne liście do kolejna ważna oznaka tego, że naszym rośliną brakuje wapnia.