Zupa „Boski Smak” – Od dawna szukałam zupy lekkiej i pełnej aromatu. Każdy się zajada

Od dawna szukałam zupy lekkiej i pełnej aromatu i ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę!

Swoim boskim smakiem skradła serce wszystkich domowników, a zadziwia prostotą wykonania. Delikatny, kremowy smak zupy idealnie sprawdzi się na przystawkę, ale również i danie główne!

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 100 g zielonego groszku, może być mrożony
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g serka topionego w kawałku
  • cebula
  • marchewka
  • liść laurowy
  • 2 łyżki ryżu
  • sól i pieprz wedle uznania 
  • zioła do smaku 
  • olej roślinny bądź oliwa

Sposób przygotowania

Zacząć musimy od przegotowania żeberek. Zalej je wodą, tak, aby przykryły całe mięso i doprowadź do wrzenia. Teraz musimy odlać wodę, przemyć nasze żeberka i umyć dokładnie garnek nim wstawimy je ponownie do gotowania.

Po wstępnym przegotowaniu pora zrobić bulion. Zalej nasze żeberka około 2,5 litrami wody i przez czterdzieści minut gotuj na wolnym ogniu.

W trakcie gotowania żeberek przygotujemy resztę składników. Obieramy na wstępie ziemniaki i kroimy je w kostkę. Kroimy ser w drobną kostkę, cebulę na mniejsze kawałki wedle twojego uznania, a na koniec ścieramy obraną marchew na tarce.

Na rozgrzanym oleju roślinnym, podsmażamy cebulkę z dodatkiem marchewki około 2 minuty.

Gdy czas gotowania naszych żeberek minie, musimy wyciągnąć je z wody i oddzielone mięso od kości pokroić w kostkę. Dopiero wtedy z powrotem wrzucamy je do bulionu, dodajemy ziemniaki i przepłukany ryż. Razem powinniśmy gotować wywar około 15 minut.

Przyszła pora na serek topiony, dodajemy go do zupy i gotujemy kolejne 15 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładamy warzywa oraz wrzucamy liść laurowy.

Ostatnim elementem są świeże, pokrojone zioła. Dopiero po nich gasimy ogień i dajemy zupie odpocząć około pięć minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!