Udka z kurczaka w kapuście – oszalałam na ich punkcie. Super przepis. Obłędny smak
Udka z kurczaka, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zachwycą nawet najbardziej wybrednego!
Połączenie kurczaka z warzywami kojarzy się z niskokalorycznym daniem. Jednak w tej wersji całość dzięki pieczeniu zyskuje całkowicie nowy, głębszy smak, a kaloryczność dodatkowo spada. Kapusta pieczona w rękawie jest znacznie łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od klasycznej, gotowanej kapusty.
Zaskocz swoich bliskich zupełnie nowym wymiarem znanych smaków! Dzisiejszy przepis to pieczone w rękawie udko z kurczaka z kapustą. A więc zabierzmy się do gotowania!
Składniki:
- Biała kapusta 1kg
- Udko z kurczaka 4 sztuki
- Marchew 1 sztuka
- Cebula 1 duża sztuka
- Czosnek 2 ząbki
- Sos adżika (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- Olej słonecznikowy 2 łyżki
- Masło 30g
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Olej łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sos adżika, ewentualnie zamieniamy go na pastę paprykową lub pomidorową.
Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na dwie części. Mięso nacieramy przygotowaną mieszanką i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w nieco grubsze pióra, kapustę siekamy a marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sól wedle uznania, polewamy olejem i całość mieszamy dokładnie za pomocą rąk.