Udka z kurczaka w kapuście – oszalałam na ich punkcie. Super przepis. Obłędny smak

Udka z kurczaka, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zachwycą nawet najbardziej wybrednego! 

Połączenie kurczaka z warzywami kojarzy się z niskokalorycznym daniem. Jednak w tej wersji całość dzięki pieczeniu zyskuje całkowicie nowy, głębszy smak, a kaloryczność dodatkowo spada. Kapusta pieczona w rękawie jest znacznie łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od klasycznej, gotowanej kapusty.

Zaskocz swoich bliskich zupełnie nowym wymiarem znanych smaków! Dzisiejszy przepis to pieczone w rękawie udko z kurczaka z kapustą. A więc zabierzmy się do gotowania! 

Składniki:

  • Biała kapusta 1kg
  • Udko z kurczaka 4 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sos adżika (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Masło 30g
  • Sól do smaku

Przygotowanie: 

Olej łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sos adżika, ewentualnie zamieniamy go na pastę paprykową lub pomidorową.

Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na dwie części. Mięso nacieramy przygotowaną mieszanką i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

W tym czasie kroimy cebulę w nieco grubsze pióra, kapustę siekamy a marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sól wedle uznania, polewamy olejem i całość mieszamy dokładnie za pomocą rąk.

Warzywa rozkładamy w rękawie, a następnie dokładamy kurczaka na wierzch i dodajemy masło.

Danie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Pod sam koniec rozcinamy delikatnie rękaw i pieczemy dodatkowe 5-7 minut w celu uzyskania złotej skórki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!