Jak przygotować pierś z kurczaka, aby zasmakowała absolutnie każdemu. Hit w mojej kuchni

Pierś kurczaka ze szpinakiem – przepis, który skradnie Ci serce

Genialny przepis, aby zaskoczyć gości! Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Kurczak z poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny i soczysty, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego.

Czego potrzebujesz?

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka;
  • 3 opakowania ciasta francuskiego;
  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku;
  • 6 plasterków żółtego sera (polecam wędzony);
  • 4 ząbki czosnku;
  • jajko;
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej;
  • łyżka masła;
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na początek na maśle smażymy rozmrożony szpinak tak, aby woda odparowała. Smażymy go około 2 minuty, w międzyczasie dodając czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Po zdjęciu z ognia, dodajemy jeszcze śmietanę.

Następnie rozcinamy każdą z piersi kurczaka, ale nie do samego końca – ma powstać kieszonka, którą napełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Do kieszonki, na nadzieniu, wkładamy także plasterek sera.

Płaty ciasta francuskiego dzielimy na dwie części i każdą nacinamy z dwóch stron w dwucentymetrowe paski.

Długość pasków zależeć będzie od wielkości danej piersi – kładziemy ją na środku ciasta, musi pozostawać na nienaciętym kawałku. Musimy zawinąć pierś w ciasto, tak jak jest to pokazane na fotografii.

Tak przygotowane piersi z kurczaka kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni.

Po około 40 minutach danie jest już gotowe – ciasto pięknie się zrumieni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!