Te pomidorki ze słoika zachwycają swoim smakiem. Przygotuj lepiej więcej słoików na chłodne dni
Kiedy lato obdarowuje nas w rozmaite owoce i warzywa, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji zachowania czegoś na zimę.
Idealnie nadają się do tego pomidory, które można przyrządzić w prosty i szybki sposób. W solonej wersji są nie tylko bogate w witaminy, ale także stanowią świetny dodatek do obiadów czy kolacji.

Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 główka czosnku
- koper
- pietruszka
- liście chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe soli
Przygotowanie
Najlepiej nadają się te pomidory, których średnica nie przekracza 5-6 centymetrów. Powinny być zebrane jeszcze lekko niedojrzałe. Umyj je i wykonaj kilka nakłuć wykałaczką w okolicy ogonka.
Włóż je do słoików. Sól i cukier rozpuść w zimnej wodzie, po czym zalej pomidory tak przygotowaną mieszanką.

Obierz czosnek i każdy ząbek przetnij na pół. Wrzuć po kilka kawałków do słoików. Dodaj także liście pietruszki i chrzanu oraz koper.
Mocno zakręć słoiki. Powinny stać w temperaturze pokojowej jeden lub dwa dni, by były odpowiednie do podania, ale nie musisz się spieszyć.
Możesz przechować je w spiżarni, by dopełniły smak Twojego obiadu w chłodne dni, kiedy to najbardziej tęskni się za darami lata. Solone pomidory to nie tylko świetna przekąska lub dodatek do obiadu na każdą porę roku, ale także bomba witaminowa.