Kluski leniwe – tak przygotowuje je moja babcia – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Tego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Bierzesz do ust pierwszy kęs i nim się zorientujesz, zjadasz ostatni.
Leniwe pierogi, bo o nich mowa, sprawdzą się w każdych okolicznościach, nie ważne czy chcesz zjeść ciepłe śniadanie, pośpieszny obiad, czy sytą kolację po ciężkim dniu. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Potrzebujesz:
- 500 g twarogu,
- 1 lub 2 szt. jaj kurzych,
- 2-3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można pominąć),
- 1-1,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki masła,
- trochę śmietany (do smaku),
- 1 szczypta soli.
Sposób przyrządzenia:
Twaróg (najlepiej domowy) należy przetrzeć przez sito. Roztopić masło. Dodać jaja, cukier (w wersji dla łasuchów), masło i sól, a następnie dokładnie wymieszać.
Do uzyskanej masy dodać mąkę przesianą przez sito i zacząć zagniatanie. Ugniecione ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich zrolować do uzyskania „cienkiej kiełbasy”, położyć na blacie posypanym mąką, a następnie lekko spłaszczyć i pokroić na małe kawałeczki.
