Bułeczki drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste. Nikt nie robi lepszych
Ten przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki sprawi, że w mgnieniu oka znikną one z talerza i każdy je pokocha!
Co będzie Ci potrzebne?
- 2 kg mąki
- 2 opakowania drożdży
- dowolne nadzienie
- 3 łyżeczki soli
- 250 g masła
- 5 jajek
- 8-10 łyżek cukru
- 3 szklanki wody lub mleka
Naszym pierwszym krokiem będzie podgrzanie mleka. Do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru, część mąki i drożdże. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło ciasto.
Kiedy zauważymy, że ciasto opada oznacza to, że jest ono gotowe.
Następnie do ciasta dodajemy jajka. Całość ubijamy z cukrem i solą, wsypujemy pozostałą mąkę. Wszystko razem mieszamy, stopniowo dodając masło. Ciasto należy mieszać tak długo, aż będzie gładkie i nie będzie przylepiać się do rąk.

Po uzyskaniu takiego efektu ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Pamiętaj, że w przeciągu tych dwóch godzin ciasto należy przewrócić 3 razy!
Po upłynięciu wyznaczonego czasu należy ciasto podzielić, dać jeszcze chwilę „odpocząć” i uformować w bułeczki. Po 10 minutach posmaruj je żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.