Warzywne kotleciki w 20 minut – Chwilka roboty, a jakie one pyszne. Już nie robię mięsnych
Szukasz szybkiego pomysłu na obiad lub kolację, która zachwyci nawet niejadków?
Koniecznie spróbuj warzywnych kotlecików! Ich przygotowanie zajmie Ci tylko 15 minut.
Potrzebne składniki:
- 400g mrożonej mieszanki warzywnej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- (opcjonalnie) 1-2 łyżki chudego twarożku
Sposób przygotowania:
Zmrożoną mieszankę warzywną rozdrobnić na małe kawałki, na przykład w blenderze. Do warzyw dodać mąkę, jajka, sól i pieprz, dodatkowo można dodać twarożek, który spowoduje, że kotleciki będą bardziej soczyste.
Na patelni rozgrzać oliwę. Przygotowaną masę nakładać łyżką i kształtować placuszki. Smażyć z obu stron około 2-3 minut.
Kotleciki świetnie komponują się z każdego rodzaju dodatkami i sałatkami. Wyśmienicie smakują oblane śmietaną lub jogurtem. Smacznego!
