Zrobienie takiej galaretki jest pracochłonne oraz czasochłonne, ale nic nie smakuje tak dobrze jak to co zrobimy sami, dlatego poniżej przedstawiam wam przepis na domową galaretkę.
Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy udka z kurczaka i całość gotujemy przez około półtorej godziny na wolnym ogniu. Na boku przygotowujemy żelatynę wsypując ją do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą.
Do bulionu, który pozostał z gotowania mięsa dodajemy żelatynę. Bulion podgrzewamy na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
Z tego przepisu jesteśmy w stanie stworzyć aż kilogram jedzenia co w przeliczeniu na ilość zakupionych saszetek do przygotowania takiej samej porcji co z zakupionych składników wychodzi drożej ale patrząc na wszystkie dania gotowe a na składniki do przygotowania ich to gotowe tego typu wersje zawsze są droższe, a zakupiona porcja nie zawsze zaspokoi nasz głód.