Zapiekanka gołąbkowa – nie jadłam jeszcze tak dobrego dania. Szybko się robi a smakuje obłędnie
Przepis na zapiekankę gołąbkową, którą przygotujesz w ekspresowym czasie
Większość z nas uwielbia gołąbki. Zazwyczaj jemy je w towarzystwie ziemniaków, jednak tym razem spróbuj wyczarować zapiekankę gołąbkową, a na pewno zaskoczysz swoich bliskich!
Składniki:
- 3/4 główki białej kapusty;
- 500 g pieczarek;
- kilogram mięsa mielonego;
- 500 ml rosołu;
- 2 torebki ryżu;
- 100 ml przecieru pomidorowego;
- dwie cebule;
- szczypiorek;
- dwie łyżki mąki;
- łyżeczka masła;
- papryka czosnek majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować?
Kapustę szatkujemy a następnie przez około 5 minut gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie siekamy cebulę i przez około 7 minut gotujemy ryż. Następnie ryż oraz cebulę mieszamy z mięsem i doprawiamy wszystko solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem oraz papryką według uznania.
Bierzemy naczynie żaroodporne i wykładamy je liśćmi kapusty, a później układamy warstwy podgotowanej kapusty oraz mięsa. Na warstwy mięsne wylewamy przecier pomidorowy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy zapiekankę na około 1,5 godziny.
Po kwadransie najlepiej jest całość podlać rosołem, natomiast kilkanaście minut przed końcem pieczenia zlać z zapiekanki rosół. Na jego bazie przygotujemy sos pieczarkowy.
Podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i pieczarki, wszystko to zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem kilka minut, a później doprawiamy do smaku. Do całości dodajemy mąkę celem zagęszczenia sosu, a na sam koniec dodajemy szczypior.