Kotlety „Ptasie mleczko” – Tak przygotowanych nigdy nie jadłaś. Sprawdzone danie mojej teściowej.

Przepis na kotlety od teściowej. Poczuj ich niesamowity smak, bo jeszcze takich nie jadłeś ! 

Ptasie mleczko kojarzy się z czymś lekkim, delikatnym i niezwykle pysznym. Nie przypadkowo właśnie te kotlety nazywają się właśnie w ten sposób.

Potrzebne składniki:

  • Mielone mięso z kurczaka – 500 g
  • Pieczywo pszenne – 2 lub 3 kromki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Jajko – 2 sztuki
  • Jajka na twardo – 2 sztuki
  • Koperek lub pietruszka
  • Mleko – 200 ml
  • Mąka – 1/2 szklanki
  • Starty ser – 100 g
  • Masło – 20 g
  • Sól, pieprz – wedle własnego uznania
  • Soda oczyszczona – szczypta

Sposób wykonania: 

Przed przystąpieniem do pracy namoczyć pieczywo w połowie podanej w przepisie ilości mleka. Odcisnąć z nadmiernej ilości mleka i dodać do niego posiekaną drobno cebulą.

Doprawić do smaku i dokładnie ze sobą połączyć. W międzyczasie zrobić wypełnienie kotletów. W jego skład wchodzą wymieszane ze sobą ugotowane jajka, żółty ser oraz masło starte na tarce oraz zioła.

Z mięsa mielonego zrobić kotlety, po czym w jego środku zrobić dziurę, w którą należy włożyć wcześniej przygotowany farsz. Ścisnąć krawędzie i uformować ostateczny kształt.

W następnym kroku połącz ze sobą dwa jajka i pozostałą część mleka oraz mąkę, sodę. Wszystko doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Umoczone w powstałej mieszance kotlety smażyć na patelni.

Gotowe Ptasie mleczko można podawać z ziemniaczanym puree lub ogórkami. Jeżeli ktoś chciałby zamienić mięso z kurczaka na inny rodzaj istnieje taka możliwość.

error: Treść zabezpieczona !!