Ptasie mleczko: wychodzi zawsze delikatne i smaczne, jak w dzieciństwie!
Ptasie Mleczko jest przysmakiem, który kochają chyba wszyscy.
Dlatego warto przygotować je własnoręcznie w domu, co na pewno docenią Twoi domownicy.
Składniki:
- 3 białka jaj
- 140 g cukru białego
- 80 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
- 50 g masła (może być roślinne)
- 15 g żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żelatynę zalej 4 łyżkami wody i dodaj 70 g cukru. Razem wymieszaj i odstaw do napęcznienia na kilka minut. W tym czasie możesz przygotować swoją foremkę. Wyłóż ją folią spożywczą. Wymiary foremki powinny mieć około 35×25 cm.
Do niewielkiego rondelka dodaj masło oraz mleko. Całość grzej do całkowitego rozpuszczenia się masła. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i odstaw mieszankę do ostygnięcia.
Do czystej miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj do nich resztę cukru. Gdy białka są ubite, zmniejsz obroty i powoli dolewaj do nich ostudzoną żelatynę.
Dodaj mleko z roztopionym masłem i ponownie wymieszaj. Na prawie sam koniec mieszania dodaj ekstrakt waniliowy.
Gotową masę przenieś do wcześniej przygotowanej foremki i wygładź jej wierzch dużą łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej – całą noc.
Po tym czasie wyjmij ciasto. W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść dwie czekolady i rozsmaruj je na piance. Zwróć uwagę a temperaturę czekolady – nie może być za gorąca.