Domowe pierniki na kefirze – jeszcze nie jadłam tak dobrych. Pozostają miękkie przez długi czas, szybkie wykonanie
Jeśli uwielbiasz korzenne aromaty, z pewnością zachwycą Cię proste i szybkie pierniki domowe.
Przepis idealny na zimową porę, zwłaszcza do wspólnego, rodzinnego eksperymentowania w kuchni z dziećmi. Są przepyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu.
Składniki:
- Przyprawa do piernika (łyżka stołowa)
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka płynnego miodu
- kefir (350 ml)
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju
- 4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie i pieczenie:
1 jajko zmiksuj z cukrem (oddziel z niego 3 łyżki do wykorzystania później) oraz dodaj miód. Gdy cukier się rozpuści, a jajko ubije dolej kefiru, przyprawy piernikowej i olej. Zmieszaj do jednolitej masy.
Zagnieć uzyskaną masę z mąką wymieszaną z sodą. Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość 1 – 2 cm. Wykrawaj ciasteczka małymi foremkami lub okrągłą szklanką.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nią pierniki zachowując pewne odległości. Piecz w 185 stopniach przez niecałe pół godziny.

Oddziel białko od żółtka pozostawionego jaja i ubij samo białko z 3 łyżkami cukru, aż się rozpuści. Będzie to polewa: Wyjmij pierniki i posmaruj je tą polewą. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Jedz pierniczki gdy wystygną. Tak przyrządzone możesz zjeść jako dodatek do kawy, mleka lub zimowego grzańca.
Jeśli masz kolorowe posypki i artykuły do zdobienia, użyj w trakcie wykonywania. Kolorowe pierniki możesz zawiesić na świątecznej choince. Smacznego!