Mozaika z galaretek – pyszny deser z 4 składników – rodzina będzie zachwycona
Jeśli jesteś fanem różnych ciast i słodkości pewnie często odwiedzasz cukiernie.
Jednak często ciasta oferowane w nich wcale nie są lepsze od tych, które możesz przygotować we własnej kuchni – czasem nawet nie potrzebując piekarnika! Warto zwrócić uwagę na łatwe i szybkie przepisy na smakołyki bez pieczenia – taki jak poniższa mozaika galaretkowa.
Składniki deseru:
- po 90 g galaretek w 4 różnych smakach i kolorach – wiśniowej, cytrynowej, kiwi, jagodowej
- 20 g żelatyny w proszku
- puszka słodzonego mleka skondensowanego (500 g)
- woda do przygotowania galaretek
- opcjonalnie – biszkopty
Jak przygotować mozaikę z galaretek?
Trzeba zacząć od rozpuszczenia galaretek – należy zagotować wodę, a galaretki wsypać do czterech osobnych pojemników. Gdy woda zawrze, wystarczy zalać proszek wodą – do każdego pojemnika trzeba wlać po 300 ml gorącej wody, po czym mieszać aż proszek się rozpuści.
Gdy rozpuszczone galaretki ostygną, wystarczy włożyć je do lodówki i czekać aż zastygną (potrwa to około 2 godzin).
Biała warstwa deseru
Namoczyć żelatynę w 50 ml zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (należy uważać by jej nie zagotować!). Gdy jest już płynna, można delikatnie wymieszać ją z mlekiem skondensowanym.

Galaretki wyciągnąć z lodówki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć je do formy lub dużej miski, po czym zalać masą z mleka i ostrożnie wymieszać. Jeśli masz ochotę na dodanie biszkoptów albo innych ciastek, możesz zrobić z nich spód, mieszając pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem lub dodając kawałki biszkoptów do masy razem z galaretkami.
