Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Pyszna i łatwa w przygotowaniu – Zaskoczę Cie tym przepisem
Ta ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym jest przepyszna i bardzo łatwa w przyrządzeniu. Jej oryginalny wygląd zachwyca, a smak jest niesamowity.
Potrzebne składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 800 g wołowego mięsa mielonego,
- 50 g masła,
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany,
- 70 g pomidorowego koncentratu,
- średnia cebula,
- trochę pieprzu i soli,
- olej roślinny.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej, żeby były w mundurkach, ponieważ wyjdą jeszcze pyszniejsze. Łączymy ze sobą cebulę i mięso, a następnie dodajemy do nich sól i pieprz.
Mięso wołowe mielone smażymy na patelni. Dodajemy do niego pomidorowy koncentrat. Dodajemy do tego niewielką ilość wody, jeśli mięso okaże się zbyt suche.
Masło dodajemy do gotowych, ugotowanych ziemniaków i robimy z tego puree ziemniaczane.
Wybieramy foremkę, w której dół można odłączyć i wykładamy ją pergaminem, smarujemy olejem i wykładamy na dno ziemniaki. Równomiernie je kładziemy na całej powierzchni formy.
Na wierzchu formy, na ziemniakach układamy mielone mięso i wyrównujemy je, by równomiernie pokryło całą powierzchnię foremki. Kilka miejsc nacinamy nożem i w tych miejscach kładziemy kwaśną śmietanę. Można też dodać trochę tartego sera żółtego.
Tak przyrządzone danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.