Moi goście oszaleli z zachwytu po spróbowaniu tej szarlotki z kefirem. Przepis od mojej babci

Szarlotka jest znanym ciastem od pokoleń. Obecnie ten rodzaj wypieku modyfikuje się na wiele sposobów.

Warto wykorzystać i spróbować wykonać także ten przepis na smaczną szarlotkę, która zasmakuje zapewne każdemu!

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 1 szkl. kefiru,
  • 200 g kaszy manny,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru kryształu,
  • 20 g ciemnego kakao,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli: cukier z kaszką manną, sodą oczyszczoną, a także z kakao. W drugiej misce ubić za pomocą miksera jajka z kefirem.

Suche składniki przesypać do masy jajecznej i wszystko razem wymieszać. Odstawić ciasto na około 20 minut.

W tym czasie przygotować jabłka obierając je, a następnie krojąc na plasterki.

Masło roztopić w rondlu, ale nie zagotować i włożyć do nich jabłek. Wszystko razem podgrzewać przez około 10 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, który należy dokładnie wysmarować masłem, a na niego wyłożyć jabłka. Następnie należy wylać na wierzch ciasto.

Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać zimne ciasto cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!