Moi goście oszaleli z zachwytu po spróbowaniu tej szarlotki z kefirem. Przepis od mojej babci
Szarlotka jest znanym ciastem od pokoleń. Obecnie ten rodzaj wypieku modyfikuje się na wiele sposobów.
Warto wykorzystać i spróbować wykonać także ten przepis na smaczną szarlotkę, która zasmakuje zapewne każdemu!
Składniki:
- 3 jabłka,
- 1 szkl. kefiru,
- 200 g kaszy manny,
- 2 jajka,
- 150 g cukru kryształu,
- 20 g ciemnego kakao,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli: cukier z kaszką manną, sodą oczyszczoną, a także z kakao. W drugiej misce ubić za pomocą miksera jajka z kefirem.

Suche składniki przesypać do masy jajecznej i wszystko razem wymieszać. Odstawić ciasto na około 20 minut.

W tym czasie przygotować jabłka obierając je, a następnie krojąc na plasterki.
Masło roztopić w rondlu, ale nie zagotować i włożyć do nich jabłek. Wszystko razem podgrzewać przez około 10 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, który należy dokładnie wysmarować masłem, a na niego wyłożyć jabłka. Następnie należy wylać na wierzch ciasto.

Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
