Sałatka z buraczków – oto najlepszy przepis, który stosuję od zawsze. Jest przepyszna <3
Sałatka to podstawa każdego spotkania w gronie najbliższych. Idealnie pasuje do kanapek.
Po ugotowaniu barszczu na obiad, warto zostawić około 3 buraki, aby wykonać tę pyszną i szybką sałatkę zamiast wyrzucać warzywa. Idealnie pasuje ona także do mięs jak również różnych pieczeni w sosie. Warto wypróbować ją także na święta.
Składniki:
- 300 g ugotowanych buraków,
- 80 g żółtego sera,
- 2 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 80 g włoskich orzechów,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 ogórki kiszone,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Buraki albo zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, albo pokroić w kostkę. Dodać do nich ugotowane na twardo jajka i pokrojone w kosteczkę ogórki.
Następnie do warzyw dodać także posiekane orzechy, musztardę oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą mieszając.