Sałatka z buraczków – oto najlepszy przepis, który stosuję od zawsze. Jest przepyszna <3

Sałatka to podstawa każdego spotkania w gronie najbliższych. Idealnie pasuje do kanapek.

Po ugotowaniu barszczu na obiad, warto zostawić około 3 buraki, aby wykonać tę pyszną i szybką sałatkę zamiast wyrzucać warzywa. Idealnie pasuje ona także do mięs jak również różnych pieczeni w sosie. Warto wypróbować ją także na święta.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych buraków,
  • 80 g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 80 g włoskich orzechów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 ogórki kiszone,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraki albo zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, albo pokroić w kostkę. Dodać do nich ugotowane na twardo jajka i pokrojone w kosteczkę ogórki.

Następnie do warzyw dodać także posiekane orzechy, musztardę oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą mieszając.

Przygotowaną sałatkę odstawić, aby składniki „przegryzły się ze sobą”. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!