Pyszna karkówka z pieczarkami i cebulą – wychodzi zawsze idealnie. Lepszego przepisu nie znajdziesz.
Szukasz kulinarnej inspiracji? Mam dla Ciebie czadowy przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami i cebulą. Palce lizać!
Danie to jest doskonałym rozwiązaniem, gdy masz w planie przygotować uroczysty rodzinny obiad. Szczególnym plusem jest to, że możesz przygotować je odpowiednio wcześnie, a samo zapieczenie pozostawić na ostatnią chwilę na moment przed przybyciem gości.

Składniki:
- Karkówka 1 kg
- Cebula 3 sztuki
- Pieczarki 1/2 kg
- Pieprz
- Sól
- Papryka słodka
- Olej
- Mąka
Sos:
- Koncentrat pomidorowy 3 łyżki stołowe
- Ocet 2 łyżki
- Maggi lub sojowy sos 2 łyżki
- Cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżki
- Woda 8 łyżek
Przygotowanie:
Mięso z karkówki pokrój na plastry, natrzyj przyprawami: papryką, solą i pieprzem a następnie umieść je w naczyniu i pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie obsyp każdy kawałek mięsa z osobna mąką a następnie ułóż na rozgrzanej patelni obsmażając z dwóch stron.
W ten sposób wstępnie przyrządzoną karkówkę przenieś do żaroodpornego naczynia bądź na blaszkę.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w okrągłe plasterki, a umyte pieczarki w paski, następnie udekoruj nimi wierzchołek wcześniej ułożonej karkówki w naczyniu. Pozostałe składniki na sos zmieszaj i polej sosem wierzch potrawy.