Pyszna karkówka z pieczarkami i cebulą – wychodzi zawsze idealnie. Lepszego przepisu nie znajdziesz.

Szukasz kulinarnej inspiracji? Mam dla Ciebie czadowy przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami i cebulą. Palce lizać!

Danie to jest doskonałym rozwiązaniem, gdy masz w planie przygotować uroczysty rodzinny obiad. Szczególnym plusem jest to, że możesz przygotować je odpowiednio wcześnie, a samo zapieczenie pozostawić na ostatnią chwilę na moment przed przybyciem gości.

Składniki:

  • Karkówka 1 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Pieczarki 1/2 kg
  • Pieprz
  • Sól
  • Papryka słodka
  • Olej
  • Mąka

Sos:

  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki stołowe
  • Ocet 2 łyżki
  • Maggi lub sojowy sos 2 łyżki
  • Cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżki
  • Woda 8 łyżek

Przygotowanie:

Mięso z karkówki pokrój na plastry, natrzyj przyprawami: papryką, solą i pieprzem a następnie umieść je w naczyniu i pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie obsyp każdy kawałek mięsa z osobna mąką a następnie ułóż na rozgrzanej patelni obsmażając z dwóch stron.

W ten sposób wstępnie przyrządzoną karkówkę przenieś do żaroodpornego naczynia bądź na blaszkę.

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w okrągłe plasterki, a umyte pieczarki w paski, następnie udekoruj nimi wierzchołek wcześniej ułożonej karkówki w naczyniu. Pozostałe składniki na sos zmieszaj i polej sosem wierzch potrawy.

Całość zapiekaj pod przykryciem w 200-stu stopniach Celsjusza przez półtorej godziny.

error: Treść zabezpieczona !!