Soczyste roladki nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny!

Mięso mielone jest bardzo popularne i można je przyrządzać na różne sposoby. W naszej rodzinie najnowszym kulinarnym hitem są te soczyste roladki mięsne nadziewane serem. Najlepszy obiad dla całej rodziny!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa mielonego (idealnie nadaje się połączenie wieprzowiny z indykiem)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pietruszka
  • 1 łyżka majonezu lub śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • masło
  • koperek
  • 50-60 g startego sera
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę, paprykę i pietruszkę posiekaj lub rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z mięsem mielonym.

Dodaj zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i mielony czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i dobrze wymieszaj rękami. Na koniec posól do smaku.

Posiekaj koperek, a masło pokrój w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wyłóż mięso na blat, podziel je na 5-6 części i uformuj każdą w prostokąt.

Na krawędzi każdego prostokąta ułóż pasek masła, posyp koperkiem i ułóż tarty ser.

Mięso zawiń w roladę i dociśnij końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.

Przykryj blachę papierem do pieczenia, ułóż roladki obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rolady cienką warstwą oleju.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Na talerzu możesz udekorować roladki posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!