Kładziesz wszystkie składniki na blasze do pieczenia i cieszysz się świetnym smakiem – Wspaniały gulasz z piekarnika.

Czego potrzebujesz?

  • półtora kilograma mięsa wołowego lub wieprzowego
  • cebule – 3 sztuki (najlepiej duże)
  • czosnek – 5 ząbków
  • bulion wołowy – 2 kostki
  • koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
  • przyprawa do gulaszu – 2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana – 3 łyżki
  • drobno siekany pieprz zielony – 2 kawałki
  • woda – półtora litra
  • przyprawy – ostra papryka (1 łyżeczka), słodka papryka (3 łyżeczki) oraz szczypta soli, majeranku, czarnego pieprzu mielonego.
  • Dodatkowo można dodać groszek i marchewkę.

Sposób przygotowania

Danie rozpocznij od porządnego umycia oraz pokrojenia mięsa (najlepiej w kosteczkę). Kolejnym krokiem jest dokładne posiekanie cebuli oraz czosnku, które należy umieścić razem z mięsem w blasze do pieczenia pod przykrywką. Dodaj pozostałe składniki wraz z 2 całymi kostkami bulionu. W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni. Wlej wodę do produktów znajdujących się w naczyniu i dokładnie wszystko wymieszaj.

Gulasz należy trzymać w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut. Podany czas jest orientacyjny, ponieważ zależy on także od rodzaju wybranego mięsa oraz od samego piekarnika. Najlepiej jest samodzielnie kontrolować czy danie jest już gotowe i nie trzymać się sztywno wskazanego czasu.

Idealnym dodatkiem do gulaszu będą kluski, warzywa, pieczywo czy makaron. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!