Idealny posiłek na co dzień i od święta – Goście będą zaskoczeni tym niecodziennym daniem.

To danie przygotowuję zamiast zwykłych gołąbków. Zaskakujące i innowacyjne rozwiązanie kulinarne pewnością zachwyci niejednego smakosza! To potrawa pasująca jako wykwintny obiad, ale także na co dzień.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • steki wieprzowe
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku (sól i pieprz)
  • 150 ml śmietany
  • odrobina oleju
  • kilka gałązek kopru

Przygotowanie:

Cebulę, obierz, umyj i pokrój w piórka. Następnie podsmaż ją na patelni na oleju. Marchewkę obierz i umyj, pokrój na cienkie paseczki. Podsmaż ją obok cebuli, ale nie mieszaj ich ze sobą.

Każdy stek przykrywaj folią i cienko rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie i dłuższe płaty. Posól je z każdej strony.

Kapustę umyj i odkrój twarde części z jej liści. Tak przygotowane liście polej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po upływie czasu, gdy już zmiękną, odsącz je i osusz. Na każdy liść połóż kawałek mięsa, podsmażona cebulę i marchewkę. Zawiń je w rulon, ułóż w garnku oraz skrop gorącą wodą.

Umyj i pokrój pomidory. Następnie przełóż je na mięso. Garnek przykryj pokrywką i zawijaski gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Koperek umyj i drobno posiekaj.

Wymieszaj go ze śmietaną i po upływie wyżej podanego czasu, wlej sos do garnka. Podgotuj jeszcze przez chwilę do momentu aż sos stanie się gęsty.

Potrawa jest już gotowa. Możesz podać ją z ugotowanymi ziemniakami czy chlebem lub ulubioną kaszą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!