Zdrowy domowy majonez bez chemii w 2 minuty. Od dziś tylko taki jem.
Spróbuj zrobić ten niezwykły domowy majonez. Jest on nieco ostry. I jeszcze jeden interesujący fakt – w majonezie jajko jest używane w całości.
Majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Ale jesteśmy pewni, że zjesz go dużo szybciej.
Składniki
- jaja kurze – 1 szt.
- Rafinowany olej słonecznikowy – 150 ml
- oliwa z oliwek – 50 ml. Jeśli nie masz oliwy, możesz użyć zwykłego bezwonnego oleju słonecznikowego.
- musztarda (sucha) – 1 łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
- cukier – 1,5 łyżeczki
- sok z cytryny do smaku
- mielona ostra papryka – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Aby zrobić majonez, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Oznacza to, że należy je wyjąć z lodówki i powinny stać w kuchni przez kilka godzin. Przygotuj blender ręczny. Rozbij jajo kurze do szklanki blendera. Dadaj suchą musztardę i sól. Delikatnie wlej oliwę z oliwek.
Dodaj ostrą paprykę. Zaczynaj ubijać od razu na najwyższej prędkość. Do czasu wymieszania produktów nie zaleca się unoszenia ku górze blendera. Nie przestając ubijać, wlej małymi porcjami olej słonecznikowy. W tym momencie blender możesz lekko podnieść.
Ubijaj majonez do momentu aż mieszanina się rozjaśni i zgęstnieje. Teraz możesz dodać cukier i sok z cytryny. Wszystko szybko wymieszaj, dalej za pomocą blendera. Umieść majonez w czystym, suchym słoju i zamknij pokrywkę. Gotowe!