Przepis na niecodzienne naleśniki ziemniaczane z patelni – Niebo w gębie.
Próbowałaś już naleśników ziemniaczanych? Nie? To łap za patelnię, bo smak na pewno Ci się spodoba!
Składniki:
- mleko – 50 ml
- mąka – 550 g
- kefir – 400 ml (może też być jogurt)
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- gotowane ziemniaki – 500 g
- cebula – 1 duża
- olej roślinny – 2 łyżki
- masło

Sposób przygotowania:
Dodać sól i sodę do mąki, a następnie wymieszać. Dolać ciepły kefir (lub jogurt) i zagnieść ciasto, by było elastyczne i miękkie. Przykryć miskę i odstawić ją na niecałe pół godziny. W międzyczasie posiekać cebulę i usmażyć ją, by nabrała złotego koloru. Rozgnieść ugotowane ziemniaki.
Dolać ciepłe mleko do ugniecionych ziemniaków oraz smażoną cebulę, a następnie całość wymieszać. Podzielić ciasto na niewielkie kulki, a następnie rozwałkować je na grubość niecałego centymetra. Tak przygotowane ciasto smażyć na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu. Każdą stronę smażyć ok. 2-3 minuty. Podczas smażenia z jednej ze stron, warto przykryć patelnię pokrywką.