Przepis na pyszne rogaliki, których nadzieniem może być tak na prawdę wszystko – od owoców, przez dżemy, aż po mak i orzechy.
Wystarczy mieć pod ręką jabłka, oraz trochę chęci do zrobienia pysznych, miękkich rogalików z jabłkowym nadzieniem. Można również spróbować wypełnić je dżemem, makiem czy orzechami włoskimi. Przygotuj szklankę o pojemności 200 ml do odmierzania składników.
Potrzebne natomiast będzie:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mąki półgrubej,
- szklanka letniego mleka,
- skórka z cytryny,
- 125 g roztopionego masła,
- kostka świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka.
Nadzienie opcjonalnie:
- jabłkowe (4-5 sztuk jabłek, cukier i cynamon),
- orzechowe (mielone orzechy, cukier i 1-2 łyżki mleka),
- serowe, makowe, lub dżemowe.
Do posmarowania rogali przed pieczeniem potrzebne będą
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać należy sól, cukier, jajka, śmietanę, oraz startą skórkę z cytryny. Do letniego mleka dorzuć łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i zmiażdż drożdże. Odstaw to na chwilę. Zakwaszone drożdże dodać należy do mąki i roztopionego masła.
Ciasto należy wyrabiać rękami na gładką masę, która się klei. Mieszać należy przez kolejne minimum 10 minut i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować można nadzienia. Jeśli wybrałeś jabłkowe to jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i cukrem.
Jeśli stawiasz na orzechowe to zalej orzechy gorącym mlekiem i dodaj cukier. Podobnie postąpić należy jeżeli nadzienie ma być makowe. Ciasto należy ułożyć na posypanym mąką blacie i podzielić na 8 bochenków. Kolejno dzielimy je na mniejsze 3-4 bochenki.
Każdy bochenek trzeba zwinąć w okrąg, a w górnej połowie ciasta nożem dokonać nacięć. Na dolnej części nałożyć należy nadzienie. Po zwinięciu należy złożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie żółtka wymieszać trzeba z mlekiem, ubić i natrzeć tym rogaliki.