Potrzebujesz tylko 250 g twarogu i 3 podstawowych składników: w 15 minut masz na stole najbardziej niesamowite pączki.

Znakomite i wyjątkowo szybkie serowe pączki, które możesz szybko przygotować.

Pączki twarogowe są bardzo delikatne, smaczne i miękkie. Doskonała alternatywa dla klasyków na zakwasie.

Przygotowanie:

  • 250 g miękkiego twarogu
  • 250 g mąki półgrubej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść cukru pudru

Opcjonalnie do smaku:

  • Dżem
  • Kwaśna śmietana
  • Cukier
  • Nutella

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać z jajkami i mąką. Dodać sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy też cukier i mąkę – jeśli uważasz, że mieszanina jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rozwałkować na posypanej mąką desce na grubość około 0,5 cm. Wycinamy filiżanką koła. Zrobimy mniejszy otwór w środku. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podawaj z dżemem lub po prostu posyp cukrem. Moja teściowa zawsze dorzuca do ciasta trochę rumu. Wówczas podczas smażenia nie wchłaniają tak dużo oleju. Pamiętaj, że olej do smażenia musi być dobrze rozgrzany. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!