Prosty, szybki przepis z 1985r. Ta przedwojenna receptura sprawi, że chętnie będziesz je jadł zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Racuchy kojarzą się z letnim śniadaniem na wsi. A te najlepsze robione są według starej receptury. Smaczne, pachnące, tego trzeba spróbować.
Poniżej zdradzimy Ci przepis na najpyszniejsze racuchy na świecie. Dla dzieci, dla męża, dla Ciebie, zrób je koniecznie. Obiecujemy, że będą stałym gościem na twoim stole. Staną się ulubionym śniadaniem lub podwieczorkiem dla wszystkich członków rodziny.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Delikatnie podgrzej mleko, powinno być letnie, dodaj do niego pokruszone drożdże, wymieszaj tak, aby się rozpuściły. Do miski przesiej mąkę, na środku zrób dołek, wlej tam mleko, dodaj jajko, szczyptę soli oraz masło. Całość wymieszaj, możesz to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
Tak przygotowane ciasto odłóż w ciepłe miejsce na pół godziny, aby zwiększyło swoją objętość. Na patelni rozgrzej olej, drewnianą łyżką nakładaj porcję ciasta tworząc placuszki. Przed zanurzeniem łyżki w cieście zamocz ją w zimnej wodzie, dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać.
Każdy racuszek smaż przez 2-3 minuty z obu stron, pilnuj, aby krawędzie się nie przypaliły. Placuszki powinny być rumiane na zewnątrz i odpowiednio przysmażone w środku.
