Nie kupuję już rogalików: Mam nowy idealny przepis na najprostsze domowe rogaliki – ciasto gotowe w 5 minut.
Pyszne domowe rogaliki według prostej receptury. Ciasto, które wymieszałaś w 5 minut, jest dość proste, a wynik jest doskonały. Mogę piec te bułeczki codziennie.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 łyżka masła lub smalcu
- 2 łyżeczki soli
- 1 l cukru
- 21 g drożdży
Przygotowanie:
Drożdże wyrabiamy w odrobinie letniej wody z cukrem.

Niech drożdże urosną. Do przesianej mąki dodaj sól, drożdże i wodę. Zmieszajmy jedno ciasto.

Zajmuje to naprawdę krótki czas, potrzebujesz tylko 5 minut. Pozostaw pod wilgotną szmatką na 30 minut. Ciasto dzielimy na 10 części, które mieszamy rękami. Odstaw na 5 minut. Trójkąt tworzymy na desce bez mąki za pomocą wałka, który zwijamy.

Rogale układamy na kartce papieru, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia przez 40 minut. Po 40 minutach. Póki co nagrzejemy piekarnik do 250 stopni. C.

Na dno piekarnika stawiamy naczynie z ciepłą wodą, na środek rozgrzanego piekarnika kładziemy bułki i od razu zamykamy drzwi, aby nie ulatniała się para. Piecz około 10 minut, aż się zarumienią.
