Najlepsze rolady, jakie kiedykolwiek jadłeś, można upiec w jednym naczyniu

Smaczne klopsiki w pożywnym i pysznym sosie to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Można je jeść bez przystawek – są tak doskonałe.

Potrzebne składniki:

  • 100 g ryżu,
  • olej,
  • sól do smaku,
  • 200 ml wody.

Składniki klopsików:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 400 ml wrzątku.

Składniki sosu:

  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 ml wody.
  • Do dekoracji warto użyć koperku.

Przygotowanie:

Ryż podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem oleju, a następnie zalewamy go wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na średnim ogniu do momentu, w którym cała woda zostanie odparowana.

Mięso mieszamy z drobno pokrojona cebulką.

Kapustę siekamy drobno i zalewamy wrzątkiem.

Mieszamy i na moment odstawiamy, po czym dodajemy ją do mięsa mielonego, uprzednio odciskając z niej wodę.

Dodajemy również 1 jajko, przyprawy, łyżkę soli oraz ugotowany wcześniej ryż.

Z uzyskanej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na blasze, wysmarowanej olejem.

Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Marchewkę ścieramy, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni z olejem przez 1 do 2 minut.

Dodajemy marchewkę i gotujemy przez 5 minut.

Dodajemy następnie 2 ząbki czosnku, 200 g kwaśnej śmietany i 500 ml wody. doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie dusimy pod przykryciem.

Polewamy klopsiki sosem i pieczemy je jeszcze przez 20 minut. Dekorujemy koperkiem i możemy podawać.

error: Treść zabezpieczona !!