Przepis na szybie i proste w wykonaniu kotlety warzywne, które wyróżnia dodatek sera oraz czosnku. Idealny pomysł na obiad bez mięsa.

Poznaj nowe danie! Jestem przekonana, że jeśli raz zrobisz te kotlety z cukinii to na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Dziś na obiad dla mojej rodziny przygotuje pyszne kotlety cukiniowe. Są one bardzo smaczne i dodatkowo szybkie w przygotowaniu. Wszystko to sprawia, że uwielbiam przygotowywać je w mojej kuchni. Wszyscy domownicy zjadają ten obiad z wielką przyjemnością.

Te warzywne kotlety nie zawierają mięsa. Ich smak jest podkręcony przy pomocy sera, czosnki i aromatycznych ziół. Wypróbuj kotlety z cukinii już dziś!

Składniki:

  • ok 600g cukini
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 70g twardego sera typu parmezan
  • poł szklanki oleju
  • 70g bułki tartej
  • pęczek koperku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj twardy ser i cukinie. Pozbądź się nadmiaru soku odciskając cukinię. Koperek posiekaj.

Zamieszaj. Dodaj jajko, starty na tarce czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.  Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Kotleciki umieść na dobrze rozgrzanej patelni.

Gdy kotlety będą lekko rumiane przykryj patelnię i smaż jeszcze przez około 2 minuty.  Po tym czasie przewróć kotleciki na drugą stronę. Przykryj ponownie i kontynuuj smażenie jeszcze przez 3 minuty.  Gotowe placki zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiarowego tłuszczu.

Formując kotlety postaraj się by nie były one zbyt grube. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ładnie się usmażą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, dzięki temu nabiorą one pełni smaku.

Kotlety z cukinii będą doskonale smakować podane ze śmietaną lub sosem pieczarkowym.

error: Treść zabezpieczona !!