W końcu znalazłam przepis na idealny biszkopt: Ciasto jest lekkie jak piórko i gwarantuje, że nie popęka – wystarczy posmarować je dżemem.
Próbowałam już wielu przepisów na rolady i wciąż ciasto pękało.
Rolada smakowała wyśmienicie, ale nie zachęcała wyglądem. W końcu mam przepis na miękkie i giętkie ciasto, które sprawia przyjemność. Nie pęka, nie łamie się i smakuje absolutnie fantastycznie.
Składniki:
- 6 jajek
- 120 g cukru pudru
- 90 g mąki pszennej
Nadzienie:
- serek topiony
- owoc
- dżem
- nutella
Do dekoracji:
- cukier puder
- roztopiona czekolada
Przygotowanie:
Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić z cukrem do uzyskania piany.
Stopniowo dodawaj jedno żółtko na raz. I po każdym porządnie mieszamy. Na koniec trzepaczką ubijamy z mąką.
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 7-10 minut.
Po upieczeniu rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia. Niech ostygnie. Po schłodzeniu wyjmij papier.
Następnie wypełnij śmietaną i owocami. Jeśli chcesz, możesz po prostu posmarować nutellą lub dżemem. Zwijamy.