Zajmuje mi to dokładnie 5 minut: Robię najlepszy twaróg w mieście. Zapomnij o tym sklepowym
Nie każdy może kupić smaczny i zdrowy twaróg na rynku lub w sklepie. Producenci niestety często stosują różnego typu szkodliwe dla zdrowia dodatki w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia itp.
Aby cieszyć się smakiem tego pysznego produktu wiele gospodyń domowych samodzielnie przygotowuje twaróg w domu. Ten proces jest dość długi i pracochłonny. Ale mam na to prostszy sposób!

Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić pyszny twaróg z kefiru. Twaróg jest przyjemnie kwaśny, miękki i nadaje się do różnego rodzaju dań. Z 1 litra kefiru o zawartości 3,2% tłuszczu otrzymuje się do 350 g delikatnego twarogu. Do przygotowania tego specjału potrzebny jest tylko kefir, który powinien być świeży.
Umieść go na noc w zamrażarce. Rano wyjmij kefir, pozwól mu się trochę rozmrozić i zdejmij opakowanie ( najlepiej przetnij je nożem lub nożyczkami). Zamrożony kefir zawiń w kilka warstw gazy i zawieś nad zlewem lub miską. Twaróg będzie gotowy, gdy przestanie oddzielać się serwatka.

To cały sekret! Przygotowanie tego delikatnego twarogu nie zajmuje dużo czasu. Szybki, łatwy i ekonomiczny sposób dla każdego! Gotowy twaróg można jeść z dżemem, miodem lub kwaśną śmietaną, można też zrobić pyszny, domowy ser na smaczną kanapkę.
Kanapka z domowym twarogiem

SKŁADNIKI
- 300 g twarogu
- świeży koper, kolendra
- pół papryki
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku