Pyszne francuskie ciasta. Każda gospodyni powinna poznać te przepisy.
W starych francuskich filmach, w których Alain Delon wciąż czarował młodością i urokiem, można było zauważyć bardzo charakterystyczną scenę: poranek Francuza zaczyna się od filiżanki kawy i rogalika
Rzeczywistość potwierdza to miłość tego narodu do wypieków, ponieważ większość francuskich potraw przygotowuje się z ciasta. Oto kilka pomysłów na francuskie ciasta:
Ciasto Choux
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- 120 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj olej i sól. Po rozpuszczeniu wymieszaj tę gorącą masę z przesianą mąką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia, ostudź trochę ciasto i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Na koniec otrzymasz lepkie ciasto, z którego możesz przygotować eklery i profiterole .
Ciasto Francuskie
Składniki
- 400 g mąki
- 350 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli.
Przygotowanie
Przesiej mąkę, po środku zrób dołek. Wlej wodę i dodaj sól. Zagnieć ciasto i zwiń je w kulkę. Przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym i pozostaw na stole na pół godziny. Pokrój ciasto na 3-4 kawałki. Rozwałkuj ciasto na pokrytej mąką powierzchni, a następnie dodaj do niego masło, składając na pół ciasto trzykrotnie.
Ponownie rozwałkuj ciasto i schowaj je w lodówce. Po 15 minutach wyjmij je i powtórz procedurę. Postąp tak jeszcze 3 razy, trzykrotnie złóż ciasto – i włóż do lodówki. Ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne, aby przygotować doskonałe rogaliki .
Kruche ciasto
Składniki
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie
Pokrój miękkie masło w kostkę, wymieszaj z cukrem. Przesiej mąkę z solą na powierzchnię roboczą, w środku zrób wgłębienie. Wbij jajko i dodaj masło. Zagnieć ciasto ręcznie i zwiń w kulkę. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie możesz kontynuować gotowanie.
Ciasto naleśnikowe
Składniki
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 szklanki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, jajka i oliwę z oliwek w głębokiej misce, a następnie stopniowo wlej do nich mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby pozbyć się grudek. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie rozpocznij pieczenie naleśników.