Idealne lody mandarynkowe lepsze niż z lodziarni: Bez chemii – dzieci i wnuki się zajadają.
Zapraszam do zapoznania się z recepturą pysznych lodów mandarynkowych.
Poświęć trochę czasu, przygotuj genialny deser dla całej rodziny. Możesz także eksperymentować i zrobić lody pomarańczowe, grejpfrutowe i jagodowe w ten sam sposób.
Lody mandarynkowe

SKŁADNIKI
- 8 mandarynek (250 g)
- 400 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
- 1 puszka skondensowanego mleka
PRZYGOTOWANIE
Obierz słodkie mandarynki, podziel je na plasterki i posiekaj w blenderze przez 2 minuty.

Przetrzyj mandarynki przez sito, aby pozbyć się skórki.

Wymieszaj śmietanę, skondensowane mleko i sok z mandarynek w blenderze, przez około 2-3 minuty.

Masa na lody jest gotowa. Wlej ją do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Wyciągaj lody co godzinę i energicznie je mieszaj używając blendera, przez około 30 sekund. Gdy po kolejnym ubiciu masa stanie się gęsta, włóż ją do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.

Podawaj taki pyszny deser np. z syropem mandarynkowym. Aby go zrobić wyciśnij sok z kilku mandarynek i podgrzej na małym ogniu z 2 łyżeczkami cukru, gotuj do momentu aż zgęstniej do odpowiedniej konsystencji.