Smakuje wspaniale, a zapachu w kuchni nie da się opisać: Nie robię już klasycznych naleśników. Przepis na ciasto budyniowe bez mąki.
Jakiś czas temu wypróbowałam nowy przepis na naleśniki bez mąki – zamiast mąki wystarczy dodać zwykły budyń w proszku.
Te naleśniki są nie tylko doskonałe, ale także pięknie pachną. Uwielbiam je z budyniem waniliowym, ale możesz użyć innego smaku .
Składniki:
- 2 jajka
- 125 g niskotłuszczowego twarogu
- 1 budyń Dr. Oetker o dowolnym smaku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kokosowy lub inny olej do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Mieszamy niskotłuszczowy twarożek, budyń w proszku z białkami. Na koniec do ciasta dodajemy żółtka . Polej patelnię odrobiną oleju – najlepiej oleju kokosowego i pozwól mu się rozgrzać.
Naleśniki najlepiej upiec na specjalnej patelni do naleśników, ale można też użyć zwykłej patelni i dozować ciasto łyżką. Naleśniki nie będą już takie równe, ale na pewno nie odbierze im to smaku.