Niezwykle uzależniający: Faszerowany włoski naleśnik z chleba z szynką i serem.
Dziś mamy dla Was przepis na nadziewany włoski naleśnik, który jest tak dobry, że nie będziecie mogli przestać go jeść. Świetne dla dzieci w wieku dziesięciu lat, na obiad, a także jako przekąska.

Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 8 – 10 łyżek mąki pszennej
- 3 + 1 łyżka tartego parmezanu
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g szynki gotowanej
- 100 g sera wędzonego
- ziarenka sezamu
- zioła do smaku
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy do miski, wlewamy mleko i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy.

Teraz wymieszaj drobno starty parmezan, mąkę. Następnie proszek do pieczenia.

Ciasto powinno mieć kremową konsystencję, jak pokazano poniżej.

Połowę ciasta złożyć w okrągłą, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę i równomiernie wygładzić. Na ciasto położyć plastry szynki, plastry wędzonego sera i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posyp sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku na gorące powietrze w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ułóż włoski naleśnik na blasze i odłóż papier do pieczenia.
