Dlatego jeśli masz zielone pomidory pod koniec sezonu, nie spiesz się, aby je wyrzucić. Można z nich przygotować niezwykle smaczne danie, które podbije serce nawet najbardziej wybrednego smakosza. Składniki w tym przepisie są przeznaczone na słoik o pojemności 1,5 litra.
Umyj zielone pomidory i ostrożnie odetnij łodygę. Na dno półtoralitrowego słoika włóż pieprz, liść laurowy, koperek i pietruszkę. Ułóż pomidory na wierzchu, aż do połowy słoika. Potem znów ułóż następną warstwę ziół, a na końcu pomidory.
Wlej wrzątek do słoika i zakręć pokrywką. Pozostaw na 15 minut. Odcedź, ponownie zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kolejne 20 minut. Odcedź wodę do rondla i zagotuj. W międzyczasie dodaj do słoika sól, cukier i ocet. Wlej przegotowaną wodę i mocno dokręć pokrywkę. Odwróć zamknięty słoik do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Niech całkowicie ostygnie.