Przepis na kapustę w solance – lepsza niż ze sklepu: Smaczna, chrupiąca i pełna witamin.
Dziś proponuje prosty przepis na pyszną przekąskę idealną na codzienny obiad. Kapusta w solance jest bardzo smaczna, chrupiąca a do tego pełna witamin!
Składniki:
- Biała kapusta – 3,5 kg
- Marchewki – 2 szt.
- Woda – 3,5 litra
- Cukier – 300 g
- Sól – 4 łyżki
- Ocet – 3 łyżki

Przygotowanie:
Wlej do garnka 3,5 litra wody, dodaj 300 g cukru, 4 łyżki soli, 3 łyżki octu, gotuj przez 5 minut, ostudź. Drobno posiekaj kapustę. Marchewki zetrzyj na tarce. Ja używam tarki do koreańskiej marchwi. Wymieszaj kapustę z marchewką. Zalej warzywa zimną solanką, dociśnij, pozostaw na 1 dzień w temperaturze pokojowej.