Tani domowy chleb, bez polepszaczy. Szybko i pysznie, piecze się u mnie co drugi dzień.
Kiedy szukałem przepisu na domowy chleb podczas pierwszej fali pandemii, bardzo zainteresował mnie ten przepis. Spróbowałam i od tamtej pory piekę go co drugi dzień. Chleb jest niesamowicie szybki, chrupiący, po prostu doskonały!

Potrzebujesz:
- 1 kg mąki
- 600 ml letniej wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kminek 20g
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Przede wszystkim przygotuj drożdże. Klasycznie rozpuść je z dodatkiem cukru pudru w odrobinie ciepłej wody. Odstaw mieszankę na około 15 minut, a w międzyczasie w osobnej misce przygotuj suche składniki – 800 g zwykłej mąki (resztę zostaw na później), sól i pieprz.
Wlej letnią wodę do osobnej miski i powoli wmieszaj ją z gotowymi drożdżami. Następnie łyżką stopniowo dodawaj i mieszaj suche składniki z mokrymi. Wyrabiaj dłońmi aż ciasto będzie jednolite. Ponieważ z takiej ilości składników wychodzą dwa piękne bochenki chleba, ciasto podziel na dwie części.
Na blacie wysyp pozostałą mąkę i uformuj na niej pieczywo w wybranym kształcie. Umieść papier do pieczenia w blachach. Ułóż gotowe bochenki w obu formach i pozostaw je przykryte suchą ściereczką około 15 – 20 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni . Gdy będzie gotowy i gorący, zdejmij ściereczkę, przetrzyj chleb na całej powierzchni letnią wodą zmieszaną z odrobiną soli, posyp kminkiem i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu chleba nie zapomnij ponownie posmarować jego skórki letnią wodą zmieszaną z odrobiną soli – dzięki temu będzie ona chrupiąca bardzo długo.