Genialnie prosty i szybki przepis: Idealne na każdą okazję. Efektowne ciasto: Usta Adama.
Pyszne ciasto z kremem budyniowym, bardzo ładnie wygląda po przekrojeniu, przypominając usta 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 gr margaryny Kasia
Krem:
- 600 ml mleka
- 2 budynie biszkoptowe
- 1/2 szkl cukru
- 2 żółtka
- 250 gr masła
Dodatkowo:
- Powidła śliwkowe lub marmolada.
- 48 szt biszkoptów.

Na wilgotnej ściereczce, ułożyć biszkopty i przykryć drugą wilgotną ściereczką. Zostawić na 20 min. Skleić biszkopty marmoladą
Przygotowanie ciasta:
Margarynę +cukier + kakao + woda = gotować ok 5 min, ostudzić. Do masy dodać 5 żółtek + 1 całe jajko = zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Na koniec dodać pianę z 7 białek ( 2 zostają z masy), wymieszać
Ciasto wylać na blachę ( 25/35), ułożyć przygotowane biszkopty ( lekko wciskając). Piec w 170 °przez 35 min. Z podanych składników ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodając zimny budyń. Krem wyłożyć na ciasto, polać polewą czekoladową.