Słodka makaronowa zapiekanka: Kilka chwil i pyszne danie ląduje na Twoim stole.
Proponuję dziś na obiad pyszny makaron, którego smak przypomina mi moje dzieciństwo. Nawet dzieci, które tak naprawdę nie lubią twarogu, zjedzą te danie z przyjemnością.
Kto myśli, że makaron jest dobry tylko w potrawach mięsnych lub zapiekankach z serem, bardzo się myli. Makaron w tej zapiekance idealnie pasuje do twarogu i rodzynek. Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a dodatkowo składniki są tanie i łatwo dostępne. Najważniejszy jest wybór makaronu wysokiej jakości. Możesz również dodać do smaku orzechy i inne suszone owoce.
Składniki
- 300 gramów makaronu;
- 500 gramów twarogu;
- 4 świeże jaja kurze;
- 120 gramów cukru;
- 150 gramów kwaśnej śmietany 18%;
- 100 gramów rodzynek;
- 10 gramów (jedno opakowanie) cukru waniliowego;
- masło – do posmarowania formy.

Przygotowanie:
Ugotuj dowolny makaron według instrukcji na opakowaniu. Wrzuć twaróg do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Wbij jaja kurze i dokładnie zmiel wszystko za pomocą blendera. Rodzynki umyj, a następnie zalej wrzącą wodą na kilka minut. Osusz je papierowymi serwetkami i przenieś do twarogu.
Ugotowany makaron odcedź przez sito i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Kolejno przenieś go również do miski z twarogiem. Dobrze wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, przenieś do niego składniki zapiekanki.