Tradycyjny przepis przekazywany w mojej rodzinie od lat: Jak zrobić idealne domowe pyszne lody.
Śmietankowe lody to prawdziwa oaza ochłody podczas upalnych dni, kiedy najczęściej zdarza nam się sięgać po zmrożone produkty.
Zimny, kremowy deser w czekoladowej polewie smakuje wyśmienicie i jest najlepszym orzeźwieniem podczas gorącego lata. Smak wakacji i nieodłączny element wypoczynku ukryty jest właśnie w przepysznych śmietankowo – mlecznych lodach.

Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, jednak najprawdziwszy aromat lodów otrzymamy, wykonują je samodzielnie z naturalnych składników. Oto niezwykle prosta receptura na przepyszny i fantastyczny deser!
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 300 ml skondensowanego mleka
- ok. 90 g mlecznej czekolady
- jednorazowe plastikowe kubeczki
- drewniane patyczki do lodów
Sposób przygotowania:
Śmietankę ubić za pomocą miksera na gładka i puszystą masę. Do kremu stopniowo dolewać skondensowanego mleka i wszystko dokładnie ze sobą połączyć.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie wysmarować nią dokładnie ścianki plastikowych kubeczków i pozostawić w zamrażalniku do zamarznięcia czekolady.

Następnie każdy kubeczek wypełnić po brzegi masą śmietankową i wbić w środek kremu drewniany patyczek. Tak przygotowane lody pozostawić w zamrażalniku najlepiej na całą noc.

Na samym końcu wyjąć lody z kubeczków, delikatnie je wyciskając. Możesz w tym celu przeciąć plastik nożyczkami u samej góry. Takie lody są już gotowe do spożycia! Możesz zaserwować je jako poczęstunek dla gości lub przygotowywać dla dzieci. Brak sztucznych konserwantów z pewnością zwiększa jakość produktu.

Zimna, chrupiąca czekolada i kremowa masa, to doskonały raj dla podniebienia i prawdziwych wyjadaczy słodkich wyrobów.