Moje domowe ptysie na kefirze każdy uwielbia: Są bardzo bujne i dobrze wyrastają.
Ciastka francuskie na kefirze przyćmią smakiem nawet ukochaną „Napoleonkę”, musisz po prostu ich spróbować! Przygotowanie tego deseru nie jest trudne. W przeciwieństwie do klasycznego ciasta francuskiego, ciasto na kefirze nie musi tak długo stać w lodówce.

SKŁADNIKI CIASTA
- 240 g mąki
- 125 g masła
- 125 g kefiru
- 5 g proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA „OKRUCHY”
- 80 g mąki
- 100 g cukru
- 70 g masła
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w głębokiej misce, a następnie przesiej wszystko przez sitko.

Masło zetrzyj na grubej tarce i połącz z mąką, aż utworzą się „okruchy”.

Dodaj kefir i wyrabiaj do uzyskania jednorodnego ciasta.

Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Czas przygotować słodkie „okruchy”. Aby to zrobić, do głębokiego pojemnika przesiej mąkę i połącz ją z cukrem.

Dodaj starte masło i zmiel wszystko na drobne okruchy. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 części, „okruchy” również podziel na 6 równych części.

Rozwałkuj jedną część ciasta i delikatnie rozłóż jedną część okruchów na jej powierzchni. Następną warstwa będzie znów rozwałkowane ciasto i okruchy itd. do skończenia się składników.

Gotowe ciasto pokrój na małe trójkąty.

Umieść przyszłe ciastka na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 20 minut.
