Ten przepis na sos musi znać każda gospodyni: Dawno nie zrobiłam tak pysznego sosu do potraw.
Dziś przedstawiam przepis na pyszny sos pomidorowo-paprykowy, którego smakiem możesz cieszyć się również zimą! Będziesz zachwycony tak pysznym połączeniem.
Sos jest idealny do dań mięsnych, rybnych lub po prostu można posmarować nim chleb. W mojej rodzinie dodaję się go najczęściej do kotletów, makaronów i zupy. Jest bardzo smaczny, aromatyczny i zdrowy.
Składniki:
- pomidory – 1250 gr
- papryka – 1250 gr
- czosnek – 1 główka
- liście selera i kolendra do smaku
- ostra papryka (chilli) – do smaku
- chmiel-suneli – 1 łyżka stołowa ( opcjonalnie)
- cukier – 2,5 łyżki
- sól – 2 łyżki
- ocet jabłkowy lub winny – 200 ml

Przygotowanie:
Umyj pomidory, odkrój łodygi i pokrój na kilka części. Można je również obrać, ale nie jest to konieczne. Słodką paprykę oczyść z nasion i łodyg, umyj i także pokrój na kilka kawałków. Ostrej papryki nie obieraj jeśli lubisz dania ostrzejsze.
Głowę czosnku podziel na ząbki i obierz z łusek. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zastąpić dużym pęczkiem zielonej pietruszki: będzie również bardzo smaczna. Przygotowane warzywa, czosnek i zioła przepuść przez maszynę do mięsa, dodaj na patelnię.
Posól składniki, dodaj cukier, chmiel suneli, zalej octem jabłkowy. Gotuj sos do pożądanej gęstości. Gotowy sos włóż do wysterylizowanych słoików i zakręć wysterylizowanymi pokrywkami. Słoiki można przygotować podczas gotowania sosu.
Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj kocem, do całkowitego ostygnięcia. Takiego sosu nie znajdziesz w sklepach! Sos ten jest niesamowicie smaczny i przyjemnie pikantny!