SKŁADNIKI
Obierz jabłka i pokrój w średniej wielkości plastry.
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i lekko posyp mąką. Wymieszaj jabłka z cynamonem i ułóż w formie.
Wymieszaj za pomocą miksera 50 g miękkiego masła, połowę cukru i jajka. Dodaj kefir i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, dodaj przesianą mąkę. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęsty krem. Wlać ciasto do formy na jabłka. Piec ciasto w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez około 30-40 minut.
Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj nadzienie orzechowe. Na małym ogniu w niewielkim rondlu roztop pozostałe masło. Dodaj pozostały cukier i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie natychmiast wyłącz. Nie zagotuj. Orzechy posiekaj za pomocą noża. Wymieszaj je z zawartością rondelka.
Wyjmij ciasto z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i polej nadzieniem orzechowym. Włóż znów do piekarnika na kolejne 30 minut.