To nie jakieś ciasto babci: To ciasto, które serwowane jest w modnych restauracjach.
Masz już dość klasycznej szarlotki i chcesz spróbować czegoś nowego? To przepis dla Ciebie! Prosty, szybki w wykonaniu, wyjdzie każdemu! Koniecznie spróbuj zrobić tą szarlotkę, która wręcz rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-7 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g dowolnych orzechów
PRZYGOTOWANIE
Obierz jabłka i pokrój w średniej wielkości plastry.
Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i lekko posyp mąką. Wymieszaj jabłka z cynamonem i ułóż w formie.
Wymieszaj za pomocą miksera 50 g miękkiego masła, połowę cukru i jajka. Dodaj kefir i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, dodaj przesianą mąkę. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęsty krem. Wlać ciasto do formy na jabłka. Piec ciasto w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez około 30-40 minut.
Gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj nadzienie orzechowe. Na małym ogniu w niewielkim rondlu roztop pozostałe masło. Dodaj pozostały cukier i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie natychmiast wyłącz. Nie zagotuj. Orzechy posiekaj za pomocą noża. Wymieszaj je z zawartością rondelka.
Wyjmij ciasto z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i polej nadzieniem orzechowym. Włóż znów do piekarnika na kolejne 30 minut.